Fri Frakt

48H Leverans

CE-Märkt

LABB-TESTAT

0

Fri Frakt

48H Leverans

CE-Märkt

Labb-testat

THCPO och HHCPO – Riskfyllda Cannabinoider

Förstå cannabinoidlandskapet

Cannabinoider utvecklas i en extremt snabb takt, vilket har resulterat i skapandet av de populära cannabinoiderna som exempelvis HHC och THC-P. Den snabba utvecklingen innebär också att det vid vissa tillfällen skett rusningar för att producera ett ännu bredare utbud av cannabinoider genom nya metoder. Ett exempel på en sådan metod är hydrogenering, vilket är metoden som används vid skapandet av HHC. Hydrogenering är tillsatsen av en vätemolekyl, och när detta sker på THC omvandlas den till HHC. Alla dessa metoder är dock inte lika säkra som de beprövade effekterna av hydrogenering. Eftersom det är en enkel process som endast påverkar en mycket liten del av molekylen, kan denna metod användas på ett mer kontrollerat sätt.

En annan metod är acetylering. Istället för en enkel modifiering som bara lägger till en enda molekyl, lägger denna metod till en hel ättiksyra. Dessa är ganska stora och komplicerade samlingar av molekyler som avsevärt kan förändra egenskaperna hos själva föreningen. När vi justerar cannabinoider, särskilt så här tidigt i vår förståelse av dem, kan det vara riskabelt att ge sig på en så komplex förändring. Om hydrogenering är detsamma som att tillsätta några kryddor för att förbättra en måltid, är acetylering mer som att byta ut ingredienserna. Detta kan leda till en mängd olika problem, som nyligen har börjat dyka upp bland konsumenter av THCPO och HHCPO.

THCPO och HHCPO, faror i cannabinoidvärlden

THCP är i sig inte en cannabinoid som har genomgått den riskabla processen av acetylering, detsamma gäller HHC. Däremot har har dessa föreningar nyligen tillverkats och sålts som acetylerade varianter i form av THCPO (eller THCP-O) och HHCPO (eller HHC-PO). Även om det har skett en hel del justeringar med cannabinoider, har denna speciella förändring i den molekylära strukturen återskapat ett problem som troddes ha stoppats i stort sett redan 2019. Vid den tiden fick det ett specifikt namn: EVALI-utbrottet (eller E-Cig eller Vaping Use-Associated Lung Injury).

Det vi kunde se var en plötslig ökning av lungsjukdomar som hade en koppling till vaping 2019. Ytterligare undersökningar visade att vissa företag hade tillsatt vitamin E-acetat, vilket resulterade i över 3000 sjukhusvistelser och till och med 68 dödsfall under en 6-månadersperiod bara i Amerika. När komplexa acetater utsätts för hög temperatur, till exempel via vaping, frigörs en giftig gas som kallas ketengas. Detta har klassificerats som en exceptionellt giftig gas som kan orsaka allvarliga lungskador genom att skada cellerna i lungorna som hjälper dig att få in luft i blodet. Det har också visat sig finnas kopplar till bildandet av tumörer och en förhöjd cancerrisk. Och när vi säger ”förhöjd” menar vi långt bortom gränserna för vad som är möjligt för till och med cigaretter att åstadkomma på flera år, på ett par månader. Denna upplevelse från 2019 verkar nu vara tillbaka för att hemsöka oss igen med de syntetiska cannabinoiderna THCPO och HHCPO.

Är THCPO och HHCPO farligt?

Detta leder oss till huvudpoängen i denna artikel. Är THCPO farligt? Är HHCPO farligt? Svaret verkar vara ett rungande ja. Forskning utförd av American Chemical Society, Centre of Disease Control, University of North Carolina och många fler institutioner har direkt kopplat dessa problem till samma extremt tunga acetyleringsprocess som THCPO och HHCPO genomgår. När du andas in THCPO eller HHCPO kommer du också att andas in den giftiga gasen som kallas keten. Detta gäller oavsett kvaliteten på vätskan, pennan eller produkten, eftersom den är inneboende i dess molekylära struktur. Inandning av keten kan orsaka allvarliga lungskador även i låga koncentrationer, vilket gör det särskilt farligt. Dess symtom kan till en början förväxlas som typiska symtom på rökning, inklusive:

 • Andfåddhet
 • Hosta
 • Bröstsmärtor

 

Eftersom dessa symtom utvecklas med tiden och du fortsätter att andas in ketengas under loppet av en vecka till månader kan det leda till allvarligare tillstånd som:

 • Feber och frossa
 • Diarré, illamående, kräkningar och buksmärtor
 • Snabba hjärtslag
 • Snabb och ytlig andning

 

Dessa symtom kan initialt minskas med en kombination av antibiotika, antivirala medel eller kortikosteroider för att hjälpa till att bekämpa eventuella infektioner eller inflammationer som har orsakats ovanpå dessa problem. De flesta läkare är dock inte säkra på om EVALI-skadan är helt reversibel. Även om vi alla vet att inandning har sina risker för lungorna, kan den aggressiva och snabba effekten av acetatgaser allvarligt skada människor som har rökt under en mycket kort tid. 

Effekterna av THCPO och HHCPO

Så, vilka är effekterna av THCPO och HHCPO? Dessa föreningar är mycket mer potenta än THC. De kan framkalla starka euforiska känslor, berusning, avslappning eller dåsighet. Dessa effekter kan pågå i flera timmar, upp till 8 eller mer, ungefär som andra potenta cannabinoider inom denna sfär. Det uppskattas att de är mer eller mindre 30 gånger starkare än en THC-baslinje. Användare rapporterar i allmänhet att de har en fördröjd effekt jämfört med andra cannabinoider. Dessutom har det förekommit användarrapporter som noterar att THCPO och HHCPO kraftigt ökar deras totala tolerans, vilket gör det svårt att få önskvärda effekter från andra cannabinoider utan att vänta en vecka eller längre på en toleransåterställning. Acetyleringsprocessen som orsakar ketagetasen används främst för att öka produktens hållbarhet. Detta gör det möjligt för leverantörer att behålla produkten under längre perioder innan de måste reproducera batcher och minska avfallet.

Man kan övergripligt säga att effekterna av THCPO och HHCPO lätt kan särskiljas när det gäller styrka jämfört med andra cannabinoider som THCP och THCJD (eller THC-JD) som inte producerar ketengas vid upphettning och inandning. Med detta i åtanke är det viktigt att komma ihåg att det upptäckts ökningar av lungskador från användningen av THCPO och HHCPO, vilket har lett till att användare vänder sig till andra, mindre riskfyllda alternativ.

Risker förknippade med THCPO och HHCPO

För att öka deras totala toxicitet har THCPO och HHCPO också risker kopplade till lipidpneumoni. Dessa föreningar kan i huvudsak orsaka att fettliknande ämnen ackumuleras i dina lungor, vilket indirekt ger dig lunginflammation. Detta är lika farligt, eftersom det är svårt att veta att denna ackumulering sker förrän de allvarligare symtomen börjar dyka upp.

Medan många cannabinoider kan avnjutas och till och med ha potentiella medicinska tillämpningar, är THCPO och HHCPO riskabla varianter. En folkhälsovarning i Journal of Medical Toxicology publicerades i januari 2023 och pekade på dessa potentiella faror i rädslan för ett nytt EVALI-utbrott. Farorna som är förknippade med dessa syntetiska föreningar är något som vi lärde oss för flera år sedan, och det skulle vara synd att fördärva den potential som cannabinoider har.

Här på HeroVapes fortsätter vi att hålla koll på vetenskapen och utvecklingen inom cannabinoidscenerna för att säkerställa att dessa typer av produkter håller sig långt borta från alla våra kunder. För tillfället är det bäst att hålla sig till andra cannabinoidalternativ och låta ketenfaror som THCPO och HHCPO stanna i det förflutna.

Läs vidare

What are the mechanisms underlying vaping-induced lung injury?

Vaping-Induced Acute Lung Injury

Vitamin E Acetate in Bronchoalveolar-Lavage Fluid Associated with EVALI

Dela

Senaste Produkterna

  0
  Varukorg
  Din korg är tomGå tillbaka