FRI FRAKT

48H LEVERANS

CE-MÄRKT

LABB-TESTAT

Cannabinoider & tolerans – Hur fungerar det?

Samma dos, men mindre effekter: Vad är cannabinoidtolerans?

För oerfarna användare av cannabinoider är varje konsumtion en speciell upplevelse. Men allt eftersom tiden går menar användare ofta att dessa cannabinoider inte har en lika intensiv effekt som de brukade. Detta trots att samma cannabinoid används, kanske till och med vid högre doser. Så, vad är grejen? Varför rapporteras en cannabinoid som mindre effektiv trots att samma produkt och dos använts? Varför blir man inte påverkad längre? Allt detta kan kokas ner till en sak: tolerans.

Vad innebär tolerans?

Tolerans avser kroppens minskade respons på ett ämne över tid på grund av konsekvent exponering. Detta är något som kan påverka upplevelsen av att konsumera olika ämnen, inte bara cannabinoider. Samma princip gäller till exempel koffein. För många människor som aldrig har druckit kaffe förut kan en enda kopp få dem att flyga med energi! Men om du har druckit en kopp kaffe på morgonen i många år är det bara en liten energikick för att få igång dagen. När det kommer till cannabinoidkonsumtion kan tolerans manifestera sig på liknande sätt. Till en början kommer det att ge de önskade effekterna. Men med tiden vid frekvent användning kan denna tolerans resultera i minskad avkastning när det gäller önskade effekter. Det endocannabinoida systemet, som består av cannabinoidreceptorer (CB1 och CB2), endocannabinoider och metaboliska enzymer, reglerar olika fysiologiska processer. Med frekvent exponering för cannabinoider som THC anpassar sig det endocannabinoida systemet genom att nedreglera cannabinoidreceptorer, minska deras känslighet och minska effekterna av cannabinoider över tid.

Kan man motverka effekterna av tolerans?

För att motverka en ökande tolerans för cannabinoider har flera olika metoder historiskt använts. Vilken av metoderna som används ändras från situation till situation, vad som finns tillgängligt och hur användandet av cannabinoider ser ut överlag.

  • Toleranspaus: Detta innebär att man avstår från cannabinoidkonsumtion under en period för att låta kroppen återställa sina toleransnivåer och återfå känsligheten. Dessa pauser varierar i längd beroende på individuella toleransnivåer och preferenser.
  • Ökad styrka hos cannabinoider: Detta är oftast mer effektivt i ett tidigt skede. Att bara öka mängden av en cannabinoid kan hjälpa till att komma över doseringströskeln, men det kommer så småningom att finnas en hård linje där detta inte längre löser problemet.
  • Byta till en annan cannabinoid: Att växla mellan olika cannabinoider kan hjälpa till att mildra toleransen. Någon som främst använder HHC vänder sig ofta till en mer potent cannabinoid som HHCO eller THC-P. Det innebär att om det endocannabinoida systemet redan är inställt på t.ex. HHC, kommer de starkare varianterna fortfarande ge en annan upplevelse. Att byta mellan THC-dominanta och CBD-dominanta produkter är också ett sätt att försöka hålla toleransen låg.
  • Tajma cannabinoider: En annan metod som ofta används går ut på att med lite trial and error själv ta reda på hur lång tid som behövs mellan varje konsumtion för att hålla toleransen nere. Detta varierar från person till person, så det krävs en del experimenterande.

 

Toleransen är inte linjär. Det betyder inte att man har 100 % tolerans efter varje tillfälle, och sedan efter att ha väntat en viss tid sjunker den plötsligt till 0 %. Det minskar långsamt med tiden. På grund av detta är det vanligt att användare hittar en gräns där man känner sig bekväm med sin tolerans.

Dela

Fler artiklar

Skillnader mellan THC och THC-H

Egenskaper hos cannabinoider Cannabinoider utgör en bred grupp av föreningar som naturligt förekommer i cannabisplantan. Dessa föreningar varierar i koncentration och potens inom plantan och kan extraheras med olika metoder för olika ändamål. Cannabinoider har länge använts genom cannabisplantan för deras potentiella hälso- och välbefinnandeegenskaper samt deras rekreativa egenskaper. Dessa

Ett blad med en regndroppe på

Cannabinoider och smärtlindring

Kronisk smärta och cannabinoider Kronisk smärta är ett hälsoproblem som drabbar enormt många människor. Att ständigt lida av smärta kan ha både fysiologiska och mentala effekter på individen och det finns idag ingen universallösning för att behandla kronisk smärta. Därför pågår en ständig jakt på kirurgiska och farmakologiska lösningar för

siluett av två personer som pratar

CBD och mental hälsa

Mental hälsa och cannabinoider Från sociala interaktioner till känslomässig stabilitet och kognitiv funktion påverkar vår mentala hälsa olika aspekter av våra liv. Särskilt under de senaste åren har vi sett att en persons allmänna välbefinnande har en stark koppling till deras mentala hälsa. På senare tid har de potentiella fördelarna

dekorativ hero-bild

THC-H Gummies – Mer än bara godis

Cannabinoider som godis Cannabinoider har, särskilt under de senaste åren, hittat många sätt att blandas i ett antal olika ämnen. De har blandats i tunga topiska krämer för dermatologiska tillämpningar och till och med i oljetinkturer som absorberas under tungan. Men sättet att ta cannabinoider har nästan alltid varit via