Fri Frakt

48H Leverans

CE-Märkt

LABBTESTAT

Fri Frakt

48H Leverans

CE-Märkt

Labbtestat

0

THC – Vad är det och vilka är dess effekter?

person i hängmatta med en hund på golvet

Läs mer om: THC-H

Vad är THC?

Du har säkert hört talas om THC förut, men vad är det egentligen?

Cannabisindustrin upplever en explosiv tillväxt på grund av förändringar i legalisering och i allmänhetens uppfattning. Med tillväxten av generella cannabisprodukter, främst för rekreation, har intresset för de farmaceutiska och hälsovårdande tillämpningarna av denna växt ökat. Inom cannabis finns en mängd föreningar som kallas cannabinoider. Den mest kända av dessa cannabinoider är THC. Genom att korsa olika blommor och stammar kan koncentrationen av olika cannabinoider som THC öka eller minska. Som ett resultat kan olika växter som odlas av skickliga odlare användas för olika ändamål.

Hur fungerar THC?

Effekterna av THC uppstår på grund av sina interaktioner med endocannabinoidsystemet. Detta är ett internt system som finns hos alla människor och består av en serie receptorer som tar emot signaler och själva signalerar. På samma sätt som cirkulationssystemet hos människor är en serie kärl och organ, är detta system huvudsakligen gjort av dessa signaler. Bland de många användningarna av detta system ligger ett fokus på att reglera hunger, temperatur och “vakenhet”. Vanligtvis regleras dessa av människans egen producerade cannabinoid som kallas anandamid. Förekommande naturligt, reglerar den och påverkar områden i vår hjärna som är kopplade till nöje, tänkande, koncentration, koordination och uppfattning.

CB1 & CB2 receptorer

Inom detta system finns två huvudreceptorer som påverkar THC:s arbetsverkningar. Du har kanske hört talas om dem förut! De kallas CB1 och CB2-receptorer, där CB står för ’cannabinoid’. Dessa receptorer är i grund och botten ’mottagare’ av molekyler för att signalera en viss effekt (t.ex. en ökning av aptiten eller avslappning). När en förening eller molekyl aktiverar CB1-receptorn, är det regleringen av inhibition kopplad till ’hög’ känslan. Samtidigt, när en förening eller molekyl aktiverar CB2-receptorn, är den främst involverad i att reglera sensoriska nivåer av smärta och inflammation.

I den mänskliga kroppen använder naturligt förekommande endocannabinoider, som är extremt svaga jämfört med fytocannabinoider, dessa receptorer sparsamt i hela kroppen. Men när en person får en tillströmning av dessa cannabinoider i högre koncentrationer, agerar detta naturliga system på överraskande sätt, både rekreationellt och farmakologiskt.

Vilka är de potentiella användningarna av THC?

Medan fördelarna med cannabinoiden fortfarande utforskas, har det öppnats en mängd tillämpningar som har banat väg för hälsa och välbefinnande för många patienter världen över. Vare sig det är genom direkt intag som blommor eller ytterligare bearbetning och extraktion, växer det medicinska beviset för THC och därmed cannabis.

Detta kan tillskrivas det direkta kravet och det vetenskapliga stödet som nyligen har börjat framträda. Det har publicerats fler granskade vetenskapliga artiklar om cannabis under de senaste 5 åren (17 000 artiklar) än under de föregående 35 åren sammantaget (12 000 artiklar). Dessa effekter varierar mellan en mängd tillstånd, med aktuell forskning som visar löfte i:

 • Smärttillstånd: Inflammation, artrit, kronisk smärtbehandling, nervtillstånd
 • Neurologiska tillstånd: Epilepsi, multipel skleros, Alzheimer och Parkinson, spasticitet
 • Psykiska tillstånd: inklusive PTSD, ångest, stress, depression och OCD.
 • Gastroenterologiska tillstånd: inklusive Crohns sjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, irritabel tarm och kolit.

En kombination av detta vetenskapliga stöd, medicinska framsteg och ny normalisering av cannabisbaserade produkter har placerat växten i ett nytt rampljus.

Översikt över THC-konsumtionsmetoder

THC är en förening som har använts i många år i en mängd olika miljöer och kulturer. Som ett resultat har människor konsumerat THC på en mångfald av sätt, vilket inte kan täckas av en enda artikel. Men de vanligaste moderna intagsmetoderna inkluderar:

 • Vaping
 • Ätbart
 • Oljor
 • Kapslar
 • Rökning
 • Salvor
 • Kristallina isolat

Beroende på individen och anledningen till att ta THC, kan intagsmetoden variera. Till exempel är det vanligt för rekreationella användare att vapa eller röka THC i sociala sammanhang. Alternativt, som ett exempel på användning för hälsa och välbefinnande, kan gummibjörnar, oljor eller isolat användas för att mer direkt komma åt de potentiella fördelarna med THC.

Legaliteten av THC

Både historien om THC:s legalitet och det aktuella juridiska landskapet som styr dess rekreationella och medicinska användning är otroligt komplext. Lagar varierar från land till land och beror på en mängd faktorer som innehav, distribution, odling och för vilka medicinska tillstånd det kan förskrivas. Med detta i åtanke är det viktigt att du är medveten om de specifika lagarna i ditt land.

Dela

Senaste Produkterna

  0
  Varukorg
  Din korg är tomGå tillbaka