FRI FRAKT

48H Leverans

CE-Märkt

LABBTESTAT

Fri Frakt

48H Leverans

CE-Märkt

Labbtestat

0

Kratom – Moderna gränser för antik medicin

Sidans innehåll

Vad är Kratom?

Under många år har medicinen hämtat inspiration från många naturläkemedel som har sitt ursprung i olika delar av världen. Lokalbefolkningen tuggar, röker, äter, dricker eller andas in en mängd olika ämnen, med kunskap som har gått i arv från generationer. Dessa olika ämnen isoleras, studeras, renas och förstärks sedan med modern teknik. Detta har ofta varit det sätt på vilket medicinska egenskaper har hittats och studerats och speglar vikten av att hålla ett öga på traditioner och upptäckter från andra kulturer. En sådan substans som nyligen har fått stor uppmärksamhet för sina potentiella terapeutiska fördelar och kontroversiella status är Kratom. Kratom är ett tropiskt träd som är inhemskt i Sydostasien. I århundraden har bladen på detta träd använts av lokalbefolkningen för sina stimulerande och opioidliknande effekter. Särskilt i Thailand, Malaysia, Indonesien och Papua Nya Guinea har dessa blad historiskt sett konsumerats genom tuggning, te och ibland rökt. I dessa länder har Kratom använts för att lindra smärta, öka energin och aptiten. Det har också använts i extrakt för att skapa lokalbedövningsmedel, samt för att behandla tarminfektioner och hosta. I synnerhet i mödosamma och monotona yrken har Kratom använts för att avvärja utmattning och som en humörhöjare.

Kratoms juridiska historia drar mycket liknande paralleller till legalisering som cannabis har i västvärlden. Dess innehav var olagligt fram till 2018, trots att överväganden om dess legalisering var tillräckligt populära för att motivera diskussioner om legalisering 2004, 2009, 2013 och 2020. Thailand hade placerat denna substans under samma kategori som cannabis, trots att den bara stod för mindre än två procent av arresteringarna för narkotika mellan 1087 och 1992. Slutligen, 2021, legaliserade Thailand Kratom fullt  ut och gav amnesti för över 12 000 personer som greps för brott relaterade till ämnet. I Malaysa är det förbjudet på många sätt och straffbart, men ser fortfarande en utbredd användning och brist på efterlevnad. På ett mycket liknande sätt ser cannabis och cannabinoider legalisering och utbrett stöd på grund av liknande situationer.

Vilka är effekterna av Kratom?

Kratom blad innehåller två primära aktiva alkaloider: mitragynin och 7-hydroximitragynin. Dessa föreningar interagerar med kroppens opioidreceptorer, om än på ett annat sätt än traditionella opioider. Vissa anekdotiska rapporter beskriver ökad arbetsförmåga, vakenhet, pratsamhet, sällskaplighet, ökad sexuell lust, positivt humör och eufori. Effekterna av Kratom kan därför delas in i två kategorier:

  • Stimulerande effekter:
    • Vid låga doser fungerar Kratom som ett stimulerande medel och ökar vakenhet, energi och sällskaplighet. Användare jämför ofta dess effekter med koffein.
  • Smärtstillande och lugnande effekter:

Vid högre doser uppvisar Kratom lugnande och smärtstillande egenskaper, liknande opioider. Det kan lindra smärta, minska ångest och framkalla eufori. Detta har gjort Kratom populärt bland individer som söker lindring från kroniska smärttillstånd och opioidabstinenssymtom.

Kratom, Medicinsk forskning och den offentliga debatten

De jämförbara parallellerna mellan Kratom och cannabis stannar inte bara vid dess juridiska historia. På samma sätt som cannabinoider för närvarande upplever en ökning av forskning om dess potentiella terapeutiska användningsområden, befinner sig Kratom i en liknande position. Det vetenskapliga samfundet forskar aktivt om Kratom för att bättre förstå dess farmakologi, terapeutiska potential och risker. Några viktiga forskningsområden är:

  1. Smärtlindring:
    • Studier har visat att Kratoms alkaloider kan ge effektiv smärtlindring och potentiellt fungera som ett alternativ till receptbelagda opioider. Forskning pågår för att fastställa effektiviteten och säkerheten hos Kratom för behandling av olika typer av smärta, inklusive neuropatisk smärta och muskuloskeletal smärta.
  2. Abstinens och beroende av opioider:
    • Kratom undersöks för sin potential att hjälpa individer att hantera opioidabstinenssymtom och minska beroendet av opioider. Preliminära studier och anekdotiska rapporter tyder på att Kratom kan lindra abstinenssymtom som muskelvärk, sömnlöshet och sug.
  3. Psykisk hälsa:
    • Forskning undersöker Kratoms effekter på psykiska tillstånd som ångest och depression. Vissa studier tyder på att Kratoms humörhöjande egenskaper kan gynna personer med dessa tillstånd.

Den växande gruppen av Kratom-användare delar ofta med sig av personliga vittnesmål om fördelarna med Kratom för smärtlindring, ångest och opioidabstinens. Dessa anekdotiska rapporter har spelat en viktig roll för att forma allmänhetens uppfattning och politiska diskussioner.

Den offentliga debatten om Kratom är mycket polariserad och involverar intressenter från olika sektorer, inklusive statliga myndigheter, vårdgivare, intressegrupper och användare. Detta är inte helt olikt den situation som vi observerade under toppen av cannabisförespråkande, som fortfarande är en pågående diskussion i många länder. Anhängare av Kratom hävdar att det är ett naturligt och relativt säkert alternativ till receptbelagda opioider, som har bidragit till opioidepidemin. De förespråkar dess reglering snarare än förbud, och betonar behovet av kvalitetskontroll och konsumentutbildning. Å andra sidan lyfter motståndarna fram riskerna för negativa hälsoeffekter och risken för missbruk. De kräver strängare reglering eller direkta förbud för att skydda folkhälsan. Trots anekdotiska rapporter varnar hälso- och sjukvårdspersonal för att individuella upplevelser kan variera kraftigt, och att mer empiriska bevis behövs för att vägleda säker och effektiv användning.

Ännu en lång kamp eller en lärd läxa?

Mitragyna speciosa, eller Kratom, är en växt med en komplex effektprofil och betydande potential för både terapeutisk användning och missbruk. Dess aktiva alkaloider, mitragynin och 7-hydroxymitragynin, erbjuder smärtlindring, energiförbättring och humörhöjning, vilket gör Kratom till ett ämne av intresse för medicinsk forskning och folkhälsodiskussioner. Den ärftliga risken med opioidaktivatorer, biverkningar och bristen på omfattande regelverk innebär dock utmaningar som måste hanteras. Både Kratom i Sydostasien och cannabis i väst understryker det dynamiska samspelet mellan traditionell användning, kulturella uppfattningar och utvecklande rättsliga ramar. På samma sätt som Kraatoms resa i Sydostasien övergår från traditionell medicin till reglerad vara, håller cannabis i västvärlden på att förvandlas från ett stigmatiserat ämne till en vanlig, reglerad industri. De respektive utvecklingarna återspeglar bredare globala trender mot en omvärdering av den medicinska potentialen och rekreationspotentialen hos tidigare olagliga substanser, påverkad av vetenskaplig forskning, skiftande allmänna opinioner och ekonomiska överväganden. Hur snabbt ett sådant skifte sker får vi dock vänta och se.

FAQ

Vad är Kratom Powder?

Kratom-pulver är i huvudsak trädets torkade löv som har malts till ett fint pulver. Detta pulver kan sedan konsumeras på en mängd olika sätt. Detta inkluderar i en tablett eller kapsel, att dricka den med en dryck, brygga den till te eller blanda den i mat eller smoothies.

Hur länge stannar Kratom i ditt system?

Aktuella data visar att cirka 50 procent av Kratoms aktiva ingredienser elimineras inom en dag. Med en halveringstid på cirka 24 timmar avlägsnas de flesta av substansens aktiva ingredienser från kroppen inom 2 dagar. Emellertid, Denna halveringstid är också beroende av frekvensen av dos och dosmängd. Den påverkas också, som alla substanser, av personens ålder, vikt och kroppssammansättning.

Är Kratom en opiat?

Även om kratom interagerar med samma hjärnreceptorer som opiater gör, är det inte en opiat.

Hur länge varar Kratom?

Medan kroppssammansättningen hos den individ som tar det, och den dos som tas, liksom andra farmakokinetiska faktorer avgör hur länge det varar, finns det en allmän tumregel. De maximala effekterna varar vanligtvis 1 till 2 timmar och minskar under en period av 3-6 timmar. Den typiska totala varaktigheten är 2 till 5 timmar.

Dela

Senaste Produkterna

    0
    Varukorg
    Din korg är tomGå tillbaka